OLIE EN GAS IN CURACAO

Wie krijgt de opbrengst?

Of er olie en gas in de bodem onder en rond Curacao zit die op economisch interessante wijze kan worden gewonnen weten we niet. Ruzie maken over die vraag doen de politici natuurlijk wel. Stel dat er olie- en gasvoorraden zijn en dat die naar boven gehaald kunnen worden, naar wie gaat dan bij verkoop de opbrengst? Kan Nederland zich die opbrengst toe-eigenen, zoals sommige politici suggereren?

Het antwoord is nee.

De soevereiniteit van Curacao strekt zich uit tot de territoriale zee: het zeegebied dat zich uitstrekt tot maximaal 12 zeemijlen uit de basislijn (ongeveer 22 km). In de territoriale zee hebben kuststaten, op grond van hun soevereiniteit vrijwel dezelfde bevoegdheden die ze ook op het land hebben (een uitzondering is bijvoorbeeld het “recht van onschuldige doorvaart” voor schepen onder alle vlaggen).

Sommige delen van de territoriale zee kunnen gelegen zijn in een internationale zeestraat. Dat is een zeegebied dat de verbinding vormt tussen twee delen van de volle zee (of Exclusieve Economische Zone) en dat smaller is dan 24 zeemijl en dus geheel binnen de territoriale zee van een of meer kuststaten is gelegen. Het zeegebied tussen Curacao en Bonaire bijvoorbeeld, is smaller dan 24 zeemijl en valt onder het regiem van internationale zeestraten. Het continentaal plat is een zeegebied gelegen voorbij de territoriale zee, net als de Exclusieve Economische Zone.

Wat betreft het continentaal plat (zeebodem en de ondergrond daarvan) bezit de kuststaat volledige rechtsmacht specifiek ten behoeve van de opsporing en winning van de minerale rijkdommen (met name olie en gas).

Bij de opheffing van de Nederlandse Antillen ontstond de noodzaak tot vastleggen van zeegrenzen tussen Landen binnen het Koninkrijk, waaronder een zeegrens tussen het Land Curacao en het Land Nederland (Bonaire).

Het vastleggen van die grens (territoriale zee en Exclusieve Economische Zone) is gebeurd bij Rijkswet van 7 juli 2010 (Stb. 2010, nr. 342). Curacao heeft de volgende zeegebieden: 30.423 km², waarvan 4981 km² territoriale zee en 25.442 km² Exclusieve Economische Zone.

Terug naar de vraag: kan Nederland de opbrengsten van ons afpakken? Nee, het land Nederland heeft hier niks over te zeggen (laat staan er wat aan te verdienen); het gaat geheel om autonome zaken (eigen landswetgeving, net als bij Aruba).

Zie verder (ook over de verschillende zeegebieden): A.H.A. Soons, Het Koninkrijk in de Caraïben: één groot zeegebied, in: L.F.M. Besselink, I.L.A. Broekhuijse, H.R.B.M. Kummeling & R. Nehmelman (red.), De toekomst van het Koninkrijk: een terugblik. Utrecht: Universiteit Utrecht, Afdeling Staats- en Bestuursrecht 2011, pp. 139-151.

Karel Frielink
Attorney (Lawyer) / Partner

(12 augustus 2012)
.

Comments are closed.