DE ENE ADVOCAAT IS DE ANDERE NIET

En het ene kantoor is het andere niet…

Je moet werken vanuit je eigen identiteit en overtuiging. Dat kunnen we vandaag lezen in een interview met Mark van Eck van Business Openers in Advocatie.nl. Een kantoor dat werkt vanuit wat dat kantoor uniek maakt, waarin het zich dus onderscheidt van andere kantoren, is meer succesvol. De kern van zijn boodschap is dat je moet werken vanuit je eigen kracht, ofwel: doe waar je goed in bent. En hij bedoelt werken, niet alleen maar praten, en al helemaal niet praten over je concurrenten, laat staan negatief. Volgens Van Eck moeten advoctenkantoren op zoek naar hun DNA-streng.

Van Eck trekt een vergelijking met de eredivisie voetbal. Iedereen weet dat Ajax, PSV en Feyenoord tot de eredivisie behoren. Heel wat mensen kunnen wel enkele namen noemen van kantoren die tot de eredivisie van de advocatuur behoren. Maar het noemen van de verschillen tussen deze kantoren is al een stuk moeilijker. Ogenschijnlijk lijken ze nogal op elkaar.

De voetbalclubs kunnen zo’n beetje elke week op televisie laten zien wat ze kunnen, hoe succesvol ze zijn of juist niet, welke tactiek ze gebruiken, of ze in teamverband of juist meer solistisch spelen, of ze meer aanvallend of meer verdedigend zijn, of ze kansen weten te benutten, en hoe ze na afloop van een wedstrijd met hun verlies omgaan, of hun overwinning vieren en anderen daarin (wel of niet) laten delen. Kortom, voetbalclubs kunnen hun ‘merk’ laten zien door te doen waar ze goed in zijn.

Voor advocatenkantoren is dat iets ingewikkelder. Die komen veel minder in beeld. En daardoor hebben ze misschien iets meer woorden nodig dan een voetbalclub. Maar net als bij een voetbalclub is het in de eerste plaats van belang dat de mensen die voor een kantoor werken trots zijn op dat kantoor. Trots op het feit dat ze behoren tot een team dat een doel heeft, zich daar enthousiast voor inzet en resultaten behaalt. Wat dat betreft maakt het niet uit of je over een groot of klein team praat, en ook niet of dat kantoor lokaal of juist internationaal is gericht. In de kern gaat het bij alle kantoren om hetzelfde: een goed gevoel. Als dat er is dan vertaalt zich dat bijna vanzelf in de uitstraling en werkwijze van een kantoor.

Als de kracht van je kantoor is:

  • dat goed niet goed genoeg is, omdat je altijd méér voor je cliënt kunt betekenen;
  • dat je beter bent dan anderen (creatiever, concreter, meer onconventioneel en voor de duvel niet bang), en
  • dat je wakker én betrokken bent (altijd gepassioneerd op zoek naar datgene wat anderen over het hoofd zien),

dan moet dat in alles wat je doet tot uitdrukking komen. Dan moet je team bestaan uit toppers, maar ook als team functioneren. Dan moet je door publicaties en lezingen laten zien dat je bijzondere kennis en ervaring in huis hebt. Dan moet je ervoor zorgen dat je cliënt niet alleen vertrouwen heeft in je technische kwaliteiten, maar dat je serieus betrokken bent. Dan moet de cliëntbeleving van balie tot bonnetje top zijn. En je moet altijd open staan voor kritiek. De perfecte advocaat en het perfecte kantoor bestaan namelijk niet. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Nieuwsgierig geworden naar de eredivisie in het Caribische deel van het Koninkrijk? Welk kantoor daar die extra stap zet? Woorden zijn maar woorden; bij Spigt Dutch Caribbean zijn we meer van daden. Maak eens een afspraak en kom kennismaken, en kom vertellen wat u doet, wat u bezig houdt en wat u van een advocaat of belastingadviseur verwacht. En wie weet: er zou zomaar een duurzame band kunnen ontstaan!

Karel Frielink
(advocaat)

(26 februari 2014)

.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.