EEN KORTE TERUGBLIK

Ook 2017 was een bijzonder jaar

Een heel jaar in enkele woorden beschrijven is ondoenlijk. Er is ook dit jaar weer veel gebeurd. En ook dit jaar is de wereld er niet beter op geworden als we bijvoorbeeld kijken naar oorlog, geweld, honger, armoede, ziekte, criminaliteit, gebrek aan integriteit, de graaicultuur, hebberigheid, milieuvervuiling, vriendjespolitiek en ga zo maar door, zowel ver weg als dicht bij huis.

De meeste negatieve verschijnselen op aarde worden veroorzaakt door egoïsme (waarvan hebzucht –greed– een van de verschijningsvormen is). Dat is al vele eeuwen zo. Net zoals ‘fake news’ zes eeuwen voor aanvang van onze jaartelling net zo prominent aanwezig was als heden ten dage. We praten niet over nieuwe verschijnselen of verschijnselen die zich eerst in de recente geschiedenis hebben voorgedaan. Maar dat ze al zo lang bestaan wil niet zeggen dat we ze maar moeten accepteren.

Er zou alle reden kunnen zijn om pessimistisch te zijn. En het is ongewijfeld zo dat ‘de’ mensheid bewust en onbewust bezig is met, of door haar doen en laten bijdraagt aan, de ondergang van de mensheid zelf. Intussen zie ik het als een menselijke plicht, wat mij betreft een morele plicht, om te doen wat in onze macht ligt om te proberen de wereld toch iets beter te maken. En dat kan iedereen op kleine schaal: wie zijn ogen en oren open heeft kan zonder veel moeite de noden van mensen (en dieren) in zijn of haar eigen omgeving waarnemen. Wat je jezelf gunt in termen van geluk, welvaart, welzijn, gezondheid en ga zo maar door, gun dat ook een ander. Stel grenzen aan je hebzucht!

Karel Frielink
(Advocaat, Partner)

(29 december 2017)

.

Ps
Ik heb toch nog een bescheiden persoonlijke wens. Al enkele jaren zijn er mensen op onder andere de sociale media actief die een campagne tegen mij voeren, mijn integriteit ter discussie stellen, en mij van van alles en nog wat beschuldigen. Elke feitelijke basis voor die beschuldigingen ontbreekt. Ik vraag mij af of dit soort acties worden georganiseerd of dat we een paar azijnzuigers in ons midden hebben die van eigen frustraties proberen af te komen. Hoe dit ook zij, toon wat meer respect voor mensen die zich inzetten voor de medemens, en die tijd en energie steken in het helpen opbouwen van het Land Curaçao. En als je vindt dat ik iets verkeerd doe, dan mag je dat natuurlijk laten weten, maar kom dan ook met feiten en niet met ‘false facts’. Mijn wens is dus: stop de redo!

.


.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.