ARTIKEL IN HET BLAD ONDERNEMINGSRECHT

De quasi-bestuurder naar Nederlands en Nederlands Caribisch rechtspersonenrecht

In het blad Ondernemingsrecht (aflevering 10/11, 2018) is mijn artikel over quasi-bestuurders verschenen.

Bij (mede)beleidsbepalers in het rechtspersonenrecht gaat het om de categorie personen die niet behoren tot het statutaire bestuur van de rechtspersoon, maar die direct of indirect op de stoel van het formele bestuur gaan zitten. Het doen en nalaten van deze categorie personen is relevant voor de vraag naar hun persoonlijke aansprakelijkheid alsmede voor de vraag in welke gevallen zij verplicht zijn bepaalde bestuurstaken uit te voeren. In deze bijdrage worden het recht van Nederland en Curaçao vergeleken.

Het is niet altijd even eenvoudig te bepalen wanneer iemand als quasi-bestuurder kan worden aangemerkt. De rechtspraak op dit terrein is sterk casuistisch van aard. Het aanwezig zijn bij vergaderingen van het bestuur van de rechtspersoon maakt de niet-bestuurder nog geen quasi-bestuurder. Maakt een aandeelhouder bijvoorbeeld gebruik van een statutair vastgelegde instructiebevoegdheid dan is hij niet reeds op die grond een quasi-bestuurder. Weigert het bestuur de instructie uit te voeren en oefent de aandeelhouder vervolgens buitenproportionele instructiemacht uit, bijvoorbeeld door het bestuur met schorsing of ontslag te dreigen, dan loopt hij het risico te worden aangemerkt als een persoon die het beleid van de rechtspersoon heeft bepaald of mede heeft bepaald, als ware hij bestuurder.

De vraag of iemand als quasi-bestuurder dient te worden aangemerkt, speelt ook bij de opdrachtgevers van trustkantoren die bestuurder zijn van een cliëntentiteit en bij het bestuursmodel dat als Executive Committee wordt aangeduid.

Karel Frielink
(Advocaat, Partner)

(21 augustus 2018)

.

Comments are closed.