WOEKERRENTE

Maximaal 27% toegestaan

In de Caribische delen van het Koninkrijk, met name in Aruba en Curaçao, wordt veelvuldig en al jarenlang gediscussieerd en vooral geprocedeerd over de vraag wanneer sprake is van woekerrente. Wat is een aanvaardbaar rentepercentage en wanneer is sprake van strijd met de openbare orde en/of goede zeden (art. 3:40 lid 1 BW)? Bij het ontbreken van een wettelijk maximum in Aruba, Curaçao en Sint Maarten is dat een relevante vraag.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft op 21 april 2020 vonnis gewezen (ECLI:NL:OGHACMB:2020:84; Island Finance Aruba) in een zaak waarin het ging om kredietverlening aan een consument. Een Annual Percentage Rate van meer dan 27% wordt door het Hof nietig beschouwd als in strijd met de openbare orde en/of goede zeden (art. 3:40 lid 1 BW). Dit geldt zowel in Aruba als in Curaçao en Sint Maarten. Dit geldt ook als een hoger percentage uitdrukkelijk is overeengekomen.

Zolang de wetgevers in Aruba, Curaçao en Sint Maarten geen percentage hebben vastgesteld zal het Hof van een maximum van 27% uitgaan. Dit sluit aan bij het beleid van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten hanteert sinds 5 mei 2017 voor consumentenkrediet een maximum van 27% als beleidsmaatstaf voor het verlenen van vergunningen en/of ontheffingen op basis van de Landsverordening Toezicht Bank- en Kredietwezen (Provisions on the Disclosure of Pricing Information on Consumer Credit, versie mei 2017).

Karel Frielink
(advocaat)

(3 september 2020)

.

Comments are closed.