DE STELLINGEN BIJ MIJN PROEFSCHRIFT

Beweringen van de promovendus

Stellingen bij een proefschrift zijn beweringen die de promovendus doet en die niet (direct) met het onderwerp van het proefschrift te maken hoeven te hebben. Gebruikelijk is dat een of meer stellingen (licht) humoristisch zijn. Dit zijn de stellingen bij mijn proefschrift:

  1. Het vertrouwensbeginsel is niet alleen het meest fundamentele beginsel van ons recht, maar van ons mens-zijn en medemens-zijn.
  2. Het beginsel van concordantie van wetgeving wordt onvoldoende in acht genomen. Het instellen van een Raad voor de Wetgeving voor de Caribische delen van het Koninkrijk (inclusief de BES-eilanden) is niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk.
  3. De vergaande juridisering van de samenleving heeft geleid tot een spuitfontein van juridische publicaties en een substantiële bijdrage aan de ontbossing geleverd.
  4. Promovendi bedanken hun leermeesters met naam en toenaam. Dat doen zij vanuit hun (leer)perspectief. Dat betekent niet noodzakelijk dat de genoemde leermeesters zich daardoor ook vereerd voelen.
  5. Het interessante van wetenschappelijk onderzoek is dat het je op wegen brengt waar je nog nooit bent geweest en die je niet eerder serieus hebt onderzocht.
  6. Zwaar weegt de eenzaamheid op degene die probeert de grootsheid van het universum in zich te laten bezinken.
  7. Inkomens- en vermogensongelijkheid vormen wereldwijd een groeiend probleem: economisch en sociaal. Er is een enorme accumulatie van kapitaal in een kleine groep mensen. Dit is niet goed voor een economie. De koopkracht van de massa betekent meer voor een economie dan de (grotendeels ongebruikte) koopkracht van miljardairs.
  8. De sociale media bieden al jaren de mogelijkheid aan mensen (die in aantal toenemen) om te schrijven voor de vuilnisbelt van de geschiedenis.
  9. In een volgend leven (als dat er is) zou ik filosofie willen studeren. Dan kan ik veel intelligenter uitdrukken dan ik nu doe dat ik geen antwoorden heb op de meest essentiële vragen van het leven.

Karel Frielink
(attorney / advocaat)

(31 Maart 2022)

.

Comments are closed.