TIJD EN TOEZICHT HOUDEN

Het belang van voldoende tijd hebben

In codes op het terrein van corporate governance wordt standaard aandacht besteed aan de samenstelling van de Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht, aan de (minimale) eisen die voor benoembaarheid gelden en aan (het belang van) profielschetsen. De gewenste samenstelling wat betreft specifieke expertise hangt mede af van de aard en activiteiten van de rechtspersoon. Zo zal het, om maar een voorbeeld te noemen, bij (wat grotere) professionele organisaties veelal wenselijk zijn dat in ieder geval een financieel en een juridisch geschoold lid deel van de raad uitmaken, terwijl dat bij een amateur sportvereniging maar helemaal de vraag is.

Soms wordt in een code voorgeschreven dat een persoon maar een beperkt aantal commissariaten mag hebben, bijvoorbeeld drie, waarbij dan het zijn van President-Commissaris als twee commissariaten wordt aangemerkt. Dergelijke regels zijn op zichzelf nuttig.

Van belang is dat de betrokken persoon kwalitatief voldoet. Dus (in zeer algemene zin uitgedrukt): voldoende (des)kundig is, voldoende ervaring heeft, voldoende mondig is, voldoende gedisciplineerd de taak als toezichthouder uitoefent, integer en onafhankelijk is, en goed (en effectief) in groepsverband kan functioneren. Dat is wat je minimaal mag verwachten. Het beoordelen van een kandidaat voor een toezichtsfunctie op deze (en andere) criteria is vaak niet heel erg eenvoudig.

Maar het is ook van belang dat een toezichthouder simpelweg over voldoende tijd beschikt om de toezichtsfunctie naar behoren te kunnen uitoefenen. Het komt geregeld voor dat toezichthouders vanwege een volle agenda niet aan vergaderingen kunnen deelnemen of zaken die tot hun takenpakket behoren te lang laten liggen. Bij de beoordeling van een kandidaat voor een toezichtsfunctie dient ook dit aspect uitdrukkelijk te worden besproken. Het houden van toezicht is geen vrijblijvende zaak, ongeacht of het gaat om een sportvereniging dan wel een multinational.

Karel Frielink
(advocaat/rechtswetenschapper)

(19 juli 2023)

.

Comments are closed.