HINDSIGHT BIAS EN AANSPRAKELIJKHEID

Terugkijken door een vertroebelde bril

Op 24 juni 2021 gaf ik een voordracht voor de leden van de Antilliaanse Juristen Vereniging. Het onderwerp was mentale misleiding: de invloed van hindsight bias, het Knobe-effect en gekleurde vraagstelling op aansprakelijkheid.

De voordracht begon met de vraag wat er mis zou kunnen zijn met een gekleurde bril. Het leven kan er met een dergelijke bril een stuk rooskleuriger uitzien. Waar het in de kern bij de uitdrukking – iets door een gekleurde bril zien – om gaat, is dat een fenomeen vanuit een bepaald perspectief of standpunt wordt bekeken. Voor juristen wordt het interessant als dat perspectief of standpunt niet onbevooroordeeld is. De blik op, en de beoordeling van een fenomeen, denk aan de feiten die in een aansprakelijkheidszaak spelen, kunnen worden vertroebeld. Die vertroebeling – die kan leiden tot een onjuiste waardering van de feiten en dus ook tot een onjuiste uitkomst van een zaak – kan meerdere oorzaken hebben. Voor rechters en advocaten is het van belang dat zij zich daarvan bewust zijn.

De volledige voordracht is inmiddels gepubliceerd: K. Frielink, ‘Terugkijken door een vertroebelde bril. Over mentale misleiding: de invloed van hindsight bias, het Knobe-effect en gekleurde vraagstelling op aansprakelijkheid’, Nieuwsbrief Antilliaanse Juristen Vereniging 1 (2021-2022), p. 10-16.

Karel Frielink
(advocaat)

(30 augustus 2021)

.

Comments are closed.