DOCTOR OF LAWS – PhD

Gepromoveerd tot doctor

I received my PhD degree from the University of Curaçao on October the 14th, 2021. My doctoral research was conducted under the guidance of Professor Gerard van Solinge and Professor Frank Kunneman. My dissertation is about the liability and responsibilities of quasi-directors (de facto and shadow directors) under the corporate codes of the Netherlands and Curaçao.

Op 14 oktober 2021 ben ik gepromoveerd tot doctor aan de University of Curaçao. Mijn promotors: prof. Gerard van Solinge en prof. Frank Kunneman. Titel van mijn proefschrift: De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht. Een handelseditie verschijnt over enkele maanden (zie hieronder voor de volledige gegevens). Klik hier om de promotieplechtigheid (nog een keer) mee te maken. Klik hier om de door professor Frank Kunneman uitgesproken laudatio te lezen. Klik hier voor de stellingen bij mijn proefschrift en klik hier om de doctorsbul te zien. Klik hier voor de inhoudsopgave van het proefschrift. Klik hier voor een overzicht van al mijn publicaties.

Karel Frielink
(attorney / advocaat)

(19 October 2021)

Handelseditie:

K. Frielink, De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht. Over rechtsbeginselen, aansprakelijkheid en verplichtingen (diss. Curaçao) (Serie vanwege het Van der Heijden Instituut, deel 174), Deventer: Wolters Kluwer 2022, ISBN 9789013166545. Klik hier om het boek te bestellen.

Uit het voorwoord:

In zijn boek is Frielink niet bevreesd af te wijken van de gebaande paden. Hij onderwerpt de heersende leer aan een kritische blik. Voldoet de gangbare opvatting niet, dan zet Frielink zijn eigen visie onderbouwd uiteen. Zijn studie is origineel en zet aan tot denken over de positie van de quasi-bestuurder. Ook al is het vertrekpunt van het betoog telkens het rechtssysteem met zijn beginselen, toch bevat het boek veel handvatten voor de praktijk. Het proefschrift is daarom niet alleen voor de rechtswetenschap van belang, maar ook voor rechters, advocaten en bedrijfsjuristen die in hun praktijk met het fenomeen quasi-bestuurder worden geconfronteerd.

Voor wie een korte samenvatting van het proefschrift wil lezen verwijs ik naar deze publicatie: K. Frielink, ‘Drie stellingen: De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht. Over rechtsbeginselen, aansprakelijkheid en verplichtingen’, WPNR 7355 (2022), p. 52 e.v.

.

Comments are closed.