NEDERLANDS CARIBISCH EN SURINAAMS RECHTSPERSONENRECHT

Tweede druk verschijnt begin 2023

In 2017 verscheen van mijn hand de monografie ‘Kort begrip van het Nederlands Caribisch Rechtspersonenrecht’ (zie plaatje onderaan de tekst). Zeer binnenkort leg ik de laatste hand aan de tweede druk, die evenals de eerste zal worden uitgegeven door Wolters Kluwer.

Sinds het verschijnen van de eerste druk van deze monografie hebben zich de nodige ontwikkelingen voorgedaan, zowel wat betreft wetgeving als wat betreft rechtspraak en literatuur.

Op 1 januari 2021 is in Aruba Boek 2 Burgerlijk Wetboek in werking getreden, waarin deels voor een andere opzet dan in Curaçao en St. Maarten is gekozen. De deels andere opzet neemt niet weg dat er ook belangrijke overeenkomsten zijn. In Curaçao en St. Maarten, en op de BES-eilanden zijn de aldaar geldende Boeken 2 Burgerlijk Wetboek op diverse punten aangepast en geactualiseerd.

Een andere ontwikkeling is dat in Suriname binnen afzienbare tijd, gedacht wordt aan 1 januari 2024 maar wellicht al medio 2023, een geheel nieuw Burgerlijk Wetboek zal worden ingevoerd, waaronder een Boek 2 BW. Gezien de sterke overeenkomsten van die wet met de wetgeving in de Caribische delen van het Koninkrijk, in het bijzonder met Boek 2 BW van Curaçao en St. Maarten, is besloten Suriname aan de titel van deze monografie toe te voegen en waar nuttig de verschillen te bespreken. Dat moet tevens worden gezien als een uitnodiging om – over en weer – kennis en ervaring uit te wisselen, om aldus van elkaar te kunnen leren en profiteren.

De tweede druk van de monografie verschijnt begin 2023 in een nieuw jasje (er wordt een nieuwe kaft ontworpen) en onder de nieuwe titel ‘Kort begrip van het Nederlands Caribisch en Surinaams Rechtspersonenrecht’.

Karel Frielink
(advocaat/rechtswetenschapper)

(10 oktober 2022)

.

Comments are closed.